Blodfetter

Det är viktigt att hålla blodfetterna på en inte alltför hög nivå. För höga värden speciellt nör det gäller kolesterol och triglycerider leder till ökad åderförkalkning, vilket i sin tur kan leda till stroke och hjärtsjukdomar.

Man brukar tala om två typer av kolesterol; det onda och det goda.
Det är det andra kolesterolet (LDL) som fastnar på kärlväggarna inne i blodkärlen, bildar plack som gör kärlen trängre och bidrar till att blodproppar bildas.

Det goda kolesterolet (HDL) motarbeter det onda och skyddar våra blodkärl mot åderförkalkning. Eftersom kroppen är i behov av fett är det viktigt att vi lär oss vilket fett som innehåller det goda respektive det onda kolesterolet.

Mättat fett

är det ”farliga” fettet som vi ska undvika. Det finns framför allt i feta mejeriprodukter, charkuterier, det feta fettet på köttet och kokos.

Omättat fett

det fett vi bör äta finns i oljor, fet fisk, mjuka flytande margariner, avokado och nätter.

Kolesterol

finns naturligt i vår kropp och produceras i levern. Men cirka en fjärdedel av vår kolesterol får vi genom kosten. Kroppen använder kolesterolet bl.a. som isolering runt nervceller och som råvara till vissa hormoner så som testosteron och östrogen.

Triglycerider

är en annan form av blodfetter och används som energilager i våra fettceller. Diabetiker och överviktiga har ofta höga halter av trigycerider.


Vid för höga blodfetter bör man se över sin livsstil. Om detta inte räcker kan man behöva medicin (statiner).